masa nie..aku snap cepat2,pas tu caboooottttt!!!
tamatlah riwayat si jaguh......yessszzzz!!
this is my mum....hehe..mk dok cabut buluk ayam song sowang..cian mak..mk yg nk wat sowang2,,coz aku ada projek ku sndirik..kehkehkeh....tengok tu!ayam kampung kena bakaq dulu(agak2 korang sal kena bakaq)balik umah t tanye mk eh...ps bakaq baru leh di katok2!wakakaka..
mak nak katoq ayam pun sempat p tukaq baju...ish ish ish!!..xdelah ..ps katoq ayam mk nk p ronda2 bawak cucu..so akulh yg kena masak..hohoo..
projek ku yang pertama,,kopek jagong!!kopek ajek...:) tengok tu abah aku yg baru nak sihat tu,dok wt tempat nk bakaq jagong....tengok cucu atok tu,mana atok dia ada disitulah cucu dia ada..ikot jek montot atok hahhaa.....:):) adik aku yg macho tu terhengen nk makan jagong bakaq..
abah ngetest bakaq pisang..wat suka2 jek kata abah...bedallah bah!
nielah lauk yg ku masak...ayam kampong masak lomak cili api n sayoq kegemaran aku n anak2....tu ha...kacang buncissss...yumyum....aku xsempat nk snap pic yg selanjutnya coz dh x sabaq nk berbuka...kahkahkahkah....memang aku x teringat nk snap..sabo jek..yg aku ingat nk makan...ngeeeeee...jangan marah haaa....
Adoiiyaiii..ape nk jdlah aku nie..pantang dengaq nama kueh jek nk test wat...nie along dok nganjeng2 lg...ape name makanan tu..alahai yg makan dengan santan + gula merah tu...alahai lupa plak aku namenya....t lah kalau aku jd wat aku habaq..nie aku tepekkan resepinya...
Kueh Lompat Tikam..
lapisan hijau..bahan2nya:
- 1 cawan tepung beras
- 1 s/b tepung jagung
- 3 cawan santan cair
- 1/2 cawan jus pandan + pewarna hijau
- 1 s/k air kapur
- secubit garam
- panaskan kukusan dan sapu minyak pada loyang.
- gaulkan semua bahan dan tapiskan.
- masakkan adunan diatas api sebentar dan masukkan dalam loyang dan kukus selama 15 minit.
- bila dah masak cakarkan sikit permukaan kueh supaya memudahkan bahagian lapisan santan melekat.
- 1.5 cawan tepung beras
- 1 s/b tepung jagung
- 4 cawan santan pekat
- 1 s/k garam
- campur semua bahan dan tapiskan
- masakkan bahan ini sekejap diatas api
- tuangkan adunan diatas lapisan hijau.
- kukuskan selama 15 minit dan sejukkan.
- bila dah sejuk potong kueh dan boleh dihidang bersama air gula.
- 1 cawan gula merah
- 1 cawan gula biasa
- 2 cawan air
- 1 helai daun pandan
- masakkan semua bahan sehingga mendidih
- tapiskan dan hidangkan bersama kueh lompat tikam.
ok...sok aku nk tepek card plak..dh bnyak dpt card tp lom tepek lagi..
sonoknye dpt card!!!!!....mekasih semua..sok aku nk tepekkan..
ok selamat berbuka semua!!!!!
GorgeousGround..
ReplyDeletethanks sudi singgah..... :)
salam....
ReplyDeletekak.. mcm nak jd adik ipaq akk ja.. ekekek.. gurau jerk... sedap nya lompat tikam tu.. lama tul x mkn... leleh jerk.. huhuh
heheheh... uinikla lompat tikam akak..;) cm kuih lapis merah putih tu..:D meriahnyer akak berbuka semalam.. seronok tgk..;)
ReplyDeletelagi2 muka kak chik yg enterprem..mana pic u ha??..
ReplyDeletehahahaha..
uwaaaa..nk gak lompat tikam tu...
kuih ni kn lbih kureng cm bubur smsum je ek..bezany kuih ni kukus..bubuq sumsum tu msk gitu jek..
yulan..
ReplyDeletesalam yulan a.k.a adik ipaq!!wakakakaka..
boleh2..
cepat2 isi borang!!kehkehkeh..
memang sedap!
nie pertama kali wat n makan tau..
sedap!!
cikin..
ReplyDeletekahkahkah....
jangan gelak eh...tu benonya permintaan mak akk
tau..
belang2 tu!!!hahaha...
sesekali balik camtulah...
meriah...
reen (m.s.f)..
ReplyDeletekahkahkahkah...
xyah muka i..kasi peluang kt kak cik n yg lain pulak..haha..
ala..dh habis dh..hehe
a ah..
lebih kurang la,cuma
cara watnye jek yg berbeza..
cubalah u wat...:)
lompat menikam2 itu nampak nice la.
ReplyDeletekreativiti berganda lak akak yer. kuikuikuikuikui
mintak sket (tp sebenornya x mkn pon kuih tuh)
kuikuikui
kreatif btol ubah lompat tikam jadi lompat lapis hehe selamat berpuasa
ReplyDeleteSedap nya jagung bakar ...my favourite....petang nanti pegi baazar nak kena bli ni ..hihihihi
ReplyDeleteAlaaaa...ni yang malas neh...meleleh ayaq liuq tengok menu masakan tu. Ayam kampung tu kene bakar sebab nak bakar bulu2 halus yang ada lepas buang bulu dia kan? Hah! Faham tak ayat kak tu? Kalau tak faham, buat2 faham je la...muahahaha...
ReplyDeleteIdah, nanti kak nak try buat kueh lompat tikam Idah tu ek. Lepas dah wat nanti, kak letak la kat blog. Kalau kak tak letak tu, maknanya dah habis kene ngap sebelum sempat kene snap...harharharhar
Sodap nyo ayam kampong masa lomak cili api tu c_idah oiii...
ReplyDeletelompat tikam c-idah chantek bertingkat tingkat..rajinnya =)
lya..
ReplyDeletealahai mekacih yek coz puji..
sukenyeeeee...
hehe,,kreativ gitu!
lya xmakan kuih nie eh..mmmm
ingat lya makan..
cikmanggis..
ReplyDeletehakhakhak...
lompat berlapis!!kekekeke.
selamat berpuasa juga!!
mawar berduri..
ReplyDeletesuka jagong yek..samalah kita!
lagi2 jagong bakaq!
haha..
beli jgn x beli tau!!
sulela..
ReplyDeletetu la kak..
bukan selalu dapat makang ayam kampung nie,
dok makang ayam bando jek,sesekalai pekena ayam
kampong kn sodap!!
haha..bakaq bulu roma yek..hehe betul2!!
ok..idah nantikan kemunculan lompat tikam akk eh,
ingat kalau uwat,,jgn bagi ngap dulu ar,
snap dulu..harharharhar..
akak_bieza..
ReplyDeletememang sodap kak,lagi2 mak masak campo ceko
bertambahla kesedapannye..
kekekeke..lompat tikam tu x bertingkat,
saje jek..permintaan mak kak..hahahaha...
janji sodap!
oo die pun msk ayam msak lemak ek..
ReplyDeletehehehe..
same la menu kite..
nyum2 sedapnye...
wah tu ke yg akak kte len mcm..peh mmg len..mantop..sgt kreatip..jd2..cm kueh kte gak..eh nk jgung bakar gak..tp klu dpt org yg bakar pun bes gak kan..hahahahahha
ReplyDeletemiss hirose..
ReplyDeletehaha..
tau xpe..boleh tersama la plak kn..
odah..
ReplyDeleteha tu lah yg lainnye..
belangnye..wakakakakaka..
hakhakhak..
ko nie odah macam2lah..
hahaha...boleh2..
isi borang cepat!!!
sedapnye!!
ReplyDeletenak jugak..
azuan..
ReplyDeletenk jugak ke...alahai..dh habis!!
heeee...