Hai semua!!!jumpa lg kita hari ini..heeee
jom skodeng hadiah dr QISFA ENTERPRISE nak x?ok,
hadiah nie khas untuk aku, coz aku jd follower ke 2 terawal
di blog dia!!...hanya follower ke 3 terawal sahaja yg dapat ok..hehe...mekasih aten eh...akan ku semadikan- nye di almariku..
hadiah nie sampai dengan selamatnya pd tengahari
td..hb yg ambik..posman dtg umh daa...
kalau dh fragile tu tau2 jelah eh ape...
nilah mendanya....comel jek flower cupnye..mekasih!!opsss!!bukan nie jek..ada lagi satu bungkusan lah..
uiiiiii..dapat ikan pekasam resipi ibunda tuu...produk bumiputera islam ok...sepeket rm 3.00...tp aku dapat free..hehe,ikan pekasam nie datang jauh dr kulim kedah nun disana...sesapa yg suka makan ikan pekasam nie,sila2 lah ke blog aten yek..
http://qisfa2009.blogspot.com
suke2 jek aku promote ek..haha..manelah taukn ada yg mengidam ke bolehla p jengok kesana,leh la tanye2 ap yg patut..
mekasih aten....comel jek cup tu...
##########################################
kita beralih arah ke juadah aku pd hari ini ok...
ikan pekasam punya pasal, aku dok masak lauk tumis bening kentang ekekeke...makanan saje..haha..
kerana ikan pekasammu aten hahahahaha...
dh lauk bening nie mestilah ada sambal belacan..tul x?
tuu diaaaa,sambal belacan + ulam timun + ikan pekasam + limau sambal.....ya ammpuuunn..xdapek den nk kato..pehhh!!berasap telingo den!
rupanye ikan pekasam nie, xmasin ek..ingat masin,ok la rasa ikan tu,cuma aku xbiasa makan kan..agak2 aten boleh x ikan pekasam nie kita masak lomak cili padi ek?..habaq maii!hehe..
Ok...now!aku nk habaq menu terbaru aku,first time wat..
teringin nk makan boyat..lya dok habaq sodap gilerr babun jek pasal boyat nie..sapelah leh tahan kn..so aku cuba wat td..
amin....menjadilah...ekekeke..suka siuuuttt!!!
tepung sagu + air + secubit garam.
aku wt nie tepung sagunye 3senduk nasi jek,air secawan n secubit garam,kasi itu tepung ada rasa wokeyy..
pastu godeh2 dengan api yg kecik sahaja..godeh sampai putih gebuzzzzzz..wahahaha..ingat sampai putih...
lepas dh putih gebuzzz...angkat n sediakan air masak yek..
air tu untuk kita rendamkn si boyat nie..kautlah dgn sudu..pas tu masukkan kedlm air tersebut..lya cakap..tujuannye adalah untuk mengelakkan daripada boyat tu melekat..betul3x!
MENU KE DUA...
roti john berintikan telur..
bahan2nya:
telur + bawang + lada besar + mayonis.
gaul rata bahan2 tersebut..jgn lupa bubuh la garam sikit masa goreng telur tu.
ni kalau xnak pedas...
ni kalau nk lg mantop...tambahlah sos...
anak2 kejar nie dulu masa berbuka..hahaha,bau jek derang dh x tahan..lebih roti semalam tuuu ingat x?..nielah yg anak aku paling suka!!!!!...
dh nk berbuka td aku masukkan dlm aven,kasi panas..fuhhh!!
lagi sodap!!x caye?..kalau x caye wtlah sendiri...ngeee..
air berbuka hari ini..
soya + cincau...baru hari ini ku mendapat...errrgggkkk!!
alhamdulillah.....
rezeki untuk hari ini....ok...untuk lya..tag tu t akk wat eh..:)
ok semua selamat mencuba!!
jom skodeng hadiah dr QISFA ENTERPRISE nak x?ok,
hadiah nie khas untuk aku, coz aku jd follower ke 2 terawal
di blog dia!!...hanya follower ke 3 terawal sahaja yg dapat ok..hehe...mekasih aten eh...akan ku semadikan- nye di almariku..
hadiah nie sampai dengan selamatnya pd tengahari
td..hb yg ambik..posman dtg umh daa...
kalau dh fragile tu tau2 jelah eh ape...
nilah mendanya....comel jek flower cupnye..mekasih!!opsss!!bukan nie jek..ada lagi satu bungkusan lah..
uiiiiii..dapat ikan pekasam resipi ibunda tuu...produk bumiputera islam ok...sepeket rm 3.00...tp aku dapat free..hehe,ikan pekasam nie datang jauh dr kulim kedah nun disana...sesapa yg suka makan ikan pekasam nie,sila2 lah ke blog aten yek..
http://qisfa2009.blogspot.com
suke2 jek aku promote ek..haha..manelah taukn ada yg mengidam ke bolehla p jengok kesana,leh la tanye2 ap yg patut..
mekasih aten....comel jek cup tu...
##########################################
kita beralih arah ke juadah aku pd hari ini ok...
ikan pekasam punya pasal, aku dok masak lauk tumis bening kentang ekekeke...makanan saje..haha..
kerana ikan pekasammu aten hahahahaha...
dh lauk bening nie mestilah ada sambal belacan..tul x?
tuu diaaaa,sambal belacan + ulam timun + ikan pekasam + limau sambal.....ya ammpuuunn..xdapek den nk kato..pehhh!!berasap telingo den!
rupanye ikan pekasam nie, xmasin ek..ingat masin,ok la rasa ikan tu,cuma aku xbiasa makan kan..agak2 aten boleh x ikan pekasam nie kita masak lomak cili padi ek?..habaq maii!hehe..
Ok...now!aku nk habaq menu terbaru aku,first time wat..
teringin nk makan boyat..lya dok habaq sodap gilerr babun jek pasal boyat nie..sapelah leh tahan kn..so aku cuba wat td..
amin....menjadilah...ekekeke..suka siuuuttt!!!
tepung sagu + air + secubit garam.
aku wt nie tepung sagunye 3senduk nasi jek,air secawan n secubit garam,kasi itu tepung ada rasa wokeyy..
pastu godeh2 dengan api yg kecik sahaja..godeh sampai putih gebuzzzzzz..wahahaha..ingat sampai putih...
lepas dh putih gebuzzz...angkat n sediakan air masak yek..
air tu untuk kita rendamkn si boyat nie..kautlah dgn sudu..pas tu masukkan kedlm air tersebut..lya cakap..tujuannye adalah untuk mengelakkan daripada boyat tu melekat..betul3x!
nie lah rupa boyat ku didalam air..cara makan dia,bancuh santan dgn air suam + air gula + air batu=wauuu!!
nie rupa dari dekat boyat ku..lagi sedap + air batu @ sejukkan terlebih dahulu....ya allah lya...memang sedap banget!!!lagi sejuk lagi sedap!!malatop!!..suka daku memakannye....huahuahua.MENU KE DUA...
roti john berintikan telur..
bahan2nya:
telur + bawang + lada besar + mayonis.
gaul rata bahan2 tersebut..jgn lupa bubuh la garam sikit masa goreng telur tu.
ni kalau xnak pedas...
ni kalau nk lg mantop...tambahlah sos...
anak2 kejar nie dulu masa berbuka..hahaha,bau jek derang dh x tahan..lebih roti semalam tuuu ingat x?..nielah yg anak aku paling suka!!!!!...
dh nk berbuka td aku masukkan dlm aven,kasi panas..fuhhh!!
lagi sodap!!x caye?..kalau x caye wtlah sendiri...ngeee..
air berbuka hari ini..
soya + cincau...baru hari ini ku mendapat...errrgggkkk!!
alhamdulillah.....
rezeki untuk hari ini....ok...untuk lya..tag tu t akk wat eh..:)
ok semua selamat mencuba!!
gle la blogger.. mcm2 pesen.. kagum lak pkcik d cni..
ReplyDeleten sedapnye juadah2..mleleh2 ayer liyur..huuu
salam kenal dari brunei....wah meriah nye blog ...wah kite tertarik ngan boyat tu...heheheh....kalau kat brunei ni tu makanan tradisi ...kite panggil..(AMBUYAT)- ape yang menarik cara buat, makan dan bahan nye tu lain benor ngan kite kat sini....menarik....tak pernah kite tengok pulak "buyat" berendam tu....
ReplyDeletehehehe.....sudi2 le yea jemput ke blog kite yang tak seberapa.....heheheh....http://smaya1709.blogspot.com
besh nyew!!
ReplyDeletexpenah dpt present dr bl0gger len..
jelez ny..
hehehe...
papew p0wn,
akk mmg sukew msk!
Fahim'n Alin..
ReplyDeletesalam jejaka jamboo..heee
mekasih sudi komen,
gle berbuka lah...kahkahkahkahkha..
meleleh???
ya ampunnn!!cepat2 lap air liur tu..hissssh..
haha...
yatie@smaya1709..
ReplyDeletesalam kenal dari malaysia!!!
meriah meriah!!heeee...
makanan tradisi ye..idah pun xtau yatie,
ni pun first time wat n makan..sebelum nie memang xpernah makan pun...
boyat jadi ambuyat....mmmmmm,info baru nie..:)
berendam tu coz mengelakkan dr melekat jek yatie..
ooooo..cara makan berbeza eh.
camnie bolehla korek rahsia org dari brunei ek..
hihihihi...
selamat berpuasa yetie!!!
mekasih sudi singgah kemari..
liez..
ReplyDeletehai liez!!!
wahhhh..jelezzzzz nampak..hakhakhak..
mestilah suka masak..
kalau x camnelah anak2 nk makan..
mekasih liez..bzy ngan study pn
masih sempat jengok blog akk..tq2!!
tahnniah
ReplyDeleteanak murid boyat ku berjaya menghasilkan boyat
tahniah2
sila ambil hadiah di kaunter penrtanyaan
hehehhee
salam idah......wah pestaim saya dengar pasal 'boyat' ni......nmpk cam sedap ek.......
ReplyDeletesaya mmng tk penah makan mende ni.....jmpa pun tk penah.......mngkin die ade nama lain kot.....
Salam kak... lama xkomen... ehekzzz.. rupanya kat tpt akak namanya boyat yeee... tp agak pelik lak mkn ngn air manis... naper akak wat dia bulat2? heeee... klu kat swak sini, kita org panggil LINUT. kat sini glamer mkn dgr sambal belacan... tp adik xpandai mkn... geliii... sedap2 je menu akak mkn utk bukak puasa... kat swak bukak puasa kita panggil SUNGKEY... ehekzzz...
ReplyDeletewah buat jgk boyat nyer..nmpk cam air cendol..sodap nyer..tolan air liur jo la den...hehehe
ReplyDeletesedap nampak boyat tu...kalau campoq dengan cendoi tak leh ka...
ReplyDeletesedapnye boyat tu
ReplyDeletennt aku nk try buat la
c-idah...hotdog telo tu nampak sodap..tgk cam senang nak buat..akak nak trylah :D
ReplyDeleteikan pekasam...akak penah makan dia tak masin sgt..kalau yg baru-baru tu sedap lah makan dah lama tu rasa kureng skit.
tak sumer org pandai buat ikan pekasam nih..
boyat tu mesti rasa cam kenyal kenyal skit kan?
wah sdpnyer....meleleh air liur nih
ReplyDelete1sttime dengar menu boyat.. dari mana asalnya kuih tu? erk!kuih ke?
ReplyDeletegugugu!! beshhnyer dapat hadiah kak c-idah! nak gak! hehehe!! ;p
ReplyDeletewaah jd follower pun dpt adiah??
ReplyDeletebeshnye...
kak ida ni mmg meletop la..
pandai masak la..suke2..
nti nk cube gak la wat roti john..
terliur da ni..hehhe
best dpt pezen weh..
ReplyDeletei pn tngah tnggu pezen from smone ni..
x pnah mkn la boyat tu..ne dpt resepi/
len ar roti john u...
salam..
ReplyDeletewah.. sedapnye juadah2 ntuk berbuka tu.. membuka selera di hati kecil ini.. arini berbuka apa plak.. (^__^)
lya..
ReplyDeletemacih tok guruku..kui3x...
sat lg nk p kaunter la nie..tp nk p
kaunter mane????
giant ke jusco..wakakakakak...
mimie loma..
ReplyDeletesalam mie,sedap cubalah..
smalah idah pun xpernah makan gak,
nie pertama kali wat n rasa..
lain tempat lain nama mie..
embun_malam..
ReplyDeleteamboi...lama menyepi nie sal?p mana?haha..
rindu sesangat nie.....uwaaaaa...
entahlah..akk pun pertama kali wat nie,
sedaplah..
oooo..org srwk panggil linut eh..
macam2 nama ek boyat nie..
makan ngan sambal belacan?
ye ke?ape rasa ek?pelik tu!
makan cecah cm tu je ke?
haha...
macam2 kn..
lain tempat lain cara makannye..
ok...selamat SUNGEY!!!!
odah..
ReplyDeletesemestinya...
dak along tu dok kata sedap jek..
tak tahan wooooo...
tp memang sodap lah odah..
test jgn x test..
alimaz..
ReplyDeletecampoq ngan cendol pun sodap kot kak..
syana..
ReplyDeletewat syana jgn x wat..
nak sodap lg campuq gula sikit..
kasi manis..
akak_bieza..
ReplyDeletehotdog a.k.a roti john..
hehe..
sedap kak!watnye pun senanglah sesangat..
anak2 idah suka glerr...
first time makan ikan tu kak..
a ah kak..
boyat tu kenyal2..
pernah makan ke kak?
noor..
ReplyDeletemeleleh???
kasi lap itu air liur..cepat2!!
hahhahahaha...
salam kenal noor..
mekasih sudi singgah n komen ye..
selamat berpuasa...
tED\..
ReplyDeletea.k.a pengat la senang citer..
info bagi tau..makanan nie dr melaka..
pernah makan ke?
ieda LUV sham..
ReplyDeletenk gak ke?...hehehehe
bak sini alamat t akk bg..cepat2...
miss hirose..
ReplyDeleterojoki tu namanye..hehehehe
wah!!malatop gitu haha..
memang pandai macak pon(masuk bakul angkat sendiri)kekekeke...
ok t cuba tau..
jangan xcuba..
selamat mencuba yek!!!!
reen (m.s.f)..
ReplyDeletetengah tunggu hadiah gak ke?...hohhooooo..
i pun xpernah makan..nie pertama kali makan n wat,
biaselah,dok merayap jek kejenya kt blog sesape..
dapatlah resepi nie...
ok la tu..roti jhn i..
lain dari yg lain..i kn pandai menolah..
hikhikhik....
ok x?ngeh ngeh ngeh....
fa'arihin..
ReplyDeletemembuka selera hati kecil eh..hehehehe
hari nie nk buka mee kari lah...
jeng jeng jeng!!!
ok..selamat berbuka!!!