bahan2nya:
- tepung gandum - ikut suka berapa banyak
- garam secukupnya
- telur 1 biji
- pewarna hijau / kuning
- air secukupnya
nampak x ape tu..haha..lepas aku uli dgn air kn dia berbiji2 so aku pun kisar kasi tepung tu lembut lagi suci gitu...wakakaka..x percaya cubalah...hasil yg amat memuaskn!!
hakhakhak...aku lom pernah wt roti jala warna hijau tau,nie first time wat warna nie...pewarna kuning dh habis daaa..ok pastikan bancuhan tepung x terlalu cair @ terlalu pekat,senang citer yang sedang2 saja yek..ok nie nk habaq sikit,smlm aku dapat petua dari mimieloma tau..haha jangan marah mie eh,dok tepek nama mie nie kekekeke..mie cakap lagi bagus kalau bancuhan tu kita biarkan selama 1 jam..alhamdulillah....dr awal wat sampai akhir canteeeekkkk!!!x melekat langsung..mekasih mie diatas petua tu..cayalah!!
ok..yg nie petua dr mak,baik wat lempeng ke roti jala ke,mak suka guna daun pandan @ serai..biar minyak tu wangi sikit..hehe,nie kalau aku lah...td aku guna serai coz daun pandan xde,serai tu aku titik2 n masukkan dalam minyak pas tu bubuhlah kt kuali tu sebelum melaksanakan tugasan menjala yek,nampak tak tu..dh mula menjala dh..hahhaha..kali nie puas hati glerrr coz x melekat2 lg...
nie plak bahan2 tok kuah roti jala..nie pun hb suh wat gak..dia nk makan roti jala cecah ngan sardin..sardin masak kari,aku campur dengan kentang,sardinnye aku dok lenyek2...kalau dilenyek2,kuah ada sedap sikit,rasa sardinnye..
tabiat yg paling aku suka wat ketika memasak...kat lesung tu mesti aku letak air,t airnya lepas menumis aku masukkan ar..hehe..kalau sardin,aku isi air kt dlm tinnye..sayang...kn ada lebihan sisanya kn..ha tu lah tabiat aku...tinnye plak aku xbuang,tp aku simpan..kumpul banyak2 n p hntar timbang dpt wet leh wat bli jajan anak2..hehhehe..
jeng jeng jeng!!!nielah hasilnye...roti jala hijauku bersama kari kuah sardin...amin..seb bek rasa dia ok,biasalah..bulan posakn..masak bukan leh dirasa,almaklumjelah..seb bek hb kata sedap!!amin...anak2 pun xmakan nasi hari nie,dok melantak roti jala jek..aku wat dalam setengah kilo jek...aku ingat malas nak masak,kerana dok pikir lauk tok sahur..aku masak gak td,bukan ape..malas nk masak pagi2..yg senangkn panaskan lauk jek..betul x?nak tau aku masak ape?jom tengok...amboi,suka aku tengok warna roti jala ku..lalalalalaaa...
ikan kacang..pernah dengar x nama ikan nie?nama ikan jek kacang tp rasa ikannye tetap rasa ikan..wakakakakaka...ikan nie hb yg mancing..mancing laut..ikan nie aku masak asam pedas..
nielah asam pedas ikan kacangnye...yg nie aku nk habaq sikit.kata mimieloma..hehe,sekali lagi nama mu ku tepekkan..hahhaa,ok,mie cakap orang melaka suka masak asam pedas letak daun kari..so,kebetulan aku masak kari sardin letak daun kari,aku pun cuba try test ar letak daun kari kt asam pedasku..mmmm boleh tahan la...sedap gak,kebetulan xde daun kesom aku pun bubuh la daun kari.....lepas nie,x yah bimbang2 lagi kalau daun kesom xde ngeee...lepas masak ikan tu,aku tumis sayuq plak..nie sayuq yg sama gak..mentang2lah anak2 suka makan sayuq kacang buncis..hb dok beli soh masak...baru lepas makan sayuq buncis hari tu...mmmm ape leh wat...masakkan je lah...
terlampau rajin..ekoq taugeh puh aku x buang,huahuahua...dh selalu pun aku xbuang,rajinlah katakn...haha..dok citer pasal lauk jek..meh aku nk citer pasal air plak..
ok...nie air berbuka kami..teh'o n air jagong..hehe..pelik x tengok air jagong ku?sal dia xberwarna kuning ek?haaaaa nielah aku nk kongsi resepi air jagong ku ini..lg sedap diminum ketika waktu tengahari..pehhhhh..alamak terlebih sudah!!poseeee lah..haha,
bahan2nya:
- minuman perisa jagong
- sirap
- susu pekat
- ais jangan lupa ye..
*campurkan kesemua bahan ini dan anda akan dapat hasilnya..a.k.a air carrot susu..hehe...nie dapat dari abang kt bazar tau...hehe,jgn marah..kalau nk cuba silakan yek..apesal jagong jek ek...kihkihkihkih...
ok lah...selamat berbuka puasa semua!!...oh ye,kepada pemberi award n card,aku dh gantung dh award n cardnye..so cari jangan x cari dimana????........ok jumpa dimenu seterusnya....
SELAMAT MENJAMU SELERA....
bestnyer akak.. alamak.. lapa la plak... nsb bek mlm..hehe... akak, ade award n tag kt blog sy nt akak amek la ek
ReplyDeletecinta lea ixora..
ReplyDeletehaaa..naseb bek mlm..
wah..
award n tag ye...
wokey t akk p tengok yek..mekasih..
salam idah.....amboi bnyk nye nama ku di sebut .....padan lah smlm tersedaq2 mase tgh makan hgupa2 nye ade yg menyebut ye........
ReplyDeleteooooo idah smlm cek lupa nak habaq lah......klu pakai daun kari.....kena masukkan daun kari pas tumis bhn2 tu baru masukkan ikan dan air asam tau.......bkn cam masuk daun kesum lepas mendidih, baru lah bau die n ghase die ummph.....(tumis dgn btg2 die sekali )
wahwahwahwah
ReplyDeletemeriah uolss ari ni
roti jaler kaler hijau x penah jmp pon lagi
pasni leh try kaler2 kegemaran masing2 plak
kuikuikuikui
kak idah lya igt tuh air carrot la td
rupe2 nye jagong
tp dua2 pon sodap
thumbs up !
sedap2!!
ReplyDeletepasny anta juadah bbuke puase ny kart umah liez keyh..
hehehe..
r0ti jale kaler hijau??
interesting!
salam..jika datang umah c-idah ni meriah btol..camacam ada...makcik suka roti jala hijau tu..selalunya kuning je..
ReplyDeletewah sedap dan mnarik roti jala tu..eh yeke org mlk ske msk asm pdas gne daun kari..tak penah tau pun...kte ske gne daun limau purut..lg wangi..
ReplyDeletekak kte pun klu msk gne air lesung tu..mk kte pnmbah sedap..
salam idah...
ReplyDeletebetul kata cikmanggis tu... selalu tengok roti jala kaler kuning je... cantik jugak kaler ijau ni ya... hehe
Timakasih ya idah berkongsi petua tu... selama ni akak tak perap pun adunan roti jala... terus je menjala lepas bancuh.. :)
Roti jala la pulok...ekekeke...
ReplyDeleteIdah, kata orang Melaka suka letak kerisik dalam asam pedas dia, kan? Takde ke? huhuhuuuu. Kak penah le try tapi selera my sweet honey tak masuk lak. Dia lebih suka asam pedas yang biasa jew...kekekeke
WAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH
ReplyDeletebanyak nye menu , tang roti jala tu ... fuyohh ijau terang lg tu .. lain mcm
dugaAan. . . huE~. ..{Dak nEh xpEna Mam wuTi jaLA. . . {JakUn. . . wIkikik~ . .ciAn cemUa neLaYAn2 d mEsiA inEh. . .jaLa mekE d mAM . . hAg3
ReplyDeletealahai comel nye kaler roti jala tu
ReplyDeleteGO GREEN!!!
hahaa
Ya Allah..kau kuatkanlah imanku..aminnn
ReplyDeleteBergegar-gegar dinding perot akak tengok lauk c_idah....
Roti Jalan cicah kuah kari sardin..FUYOHHHHH..
tegolek akak kat bawah meja tengok gamba roti jala hijau tu...mesra alam sunggoh...yg tak tahan kari sardin...=)
Akak bab kari sardin ih seperiok pun boleh habis sengsorang....
hehe..
ReplyDeletethanz kak ida..
nti jumaat ni blk kg su nk try la
wat roti jala tuh..
sedap je tgk..nyum2..
waaa mnat btul air jagung..
sedapnye...
roti jala warna hijau. x pernah tengok!!
ReplyDeletemnyahut seruan krajaan ni..sayangilah bumi kita...
ReplyDeleteku lihat ijau...hahaha..
tq!!sodap roti jala u tu...rs syng lak nk mkn..he..
amboi... sakan... 1st time tgk roti jala hijau ni... cam sedap je... x baik tau dok tayang makanan bulan2 posa camni... nanti batal lak posaku ini...
ReplyDeleteminta alamat, nama penuh dan no telefon... cepat ckit... nk pos barang ari ni...
mimie loma..
ReplyDeletewaaahahahaha..biaq glemmooorr cikit!la..
tersedak2 ke semalam?kikiki..
ooooo..idah masukkan lepas dia menggelegak,
kesahnye..awat x habaq awal2 smalam..
mie..
sal xtumis ngan pokok2nye sekali..
uwaaakakakakakak...
lya..
ReplyDeletehijau beb jangan jelesssszzz!!
haaa..betul tu!
lepas nie bolehla sesape yg nk wat,
leh la ikut warna kegemaran masing2 yek!!
kuikuikuikuikui...
suka air ke suka kt abg bazar tu!
huahuahuahua...
resepi dr abg bazar tau..
cubalah..
ambik berkat sikit..kahkahkahkahkah..
liez..
ReplyDeletelicin liez..
hehe,boleh2! ape salahnye..
memang interesting pon..hehehehe,
alahai,rindu kt liez lama xbertandang kemari..
x pelah,sibok study kn..
ok...blajaq rajin2....
cik manggis..
ReplyDeletesalam..a ah selalu warna kuning,tp disebabkan pewarna kuning dh habis,
terpaksalah guna warna hijau....
lain dari yang lain sikit..hahaha..
odah..
ReplyDeleteentahla odah..akk pun x tau..heeee
samalah..
akk pun kekadang letak daun limau purut gak..
la..ye ke...samalah kita!!!ngeeeee..
fzi..
ReplyDeletesalam kak..
wakakakakakaka!!pewarna kuning habis la kak..
pas nie akk plak wat warna nie eh..kasi perubahan
sikit....
ok kak kasihmu diterima!!
petua yg amat berguna sampai kak..
idah akan amalkan sampai bila2!!
samalah kita kak..
sebelum nie,kalau wat..lepas bancuh terus
menjala...
nie dh tau caranye..amin...wt sekilo pun xpe..heee..
sulela..
ReplyDeletekekekeke..jangan marah haaa..
kerisik?akk suka letak kerisik ke?xpernah
dengar la plak..
lom pernah cuba..haha,
sedap ke kak?ape rasa dia ek?
fazilzura..
ReplyDeletehahhaaaaaa....
roti jalaku hijau terang beb!!
kekekekeke...meriah2!!
mintang_telip2..
ReplyDeletelaaa,x pernah makan roti jala ke?habis
suka makan roti ape?hehehe...
kahkahkahkah...
jala kena makan eh!!hakhakhak!!
ade2 jek.....(gelak nak pecah perot nie..)
syana..
ReplyDeletego green!!!hahahaha..meriah sikit..
kebetulan warna tu yg ada..
belasah je lah..
akak_bieza..
ReplyDeletehuahuahuahuahua...
idah pun dok gelak sakan nie baca komen akk..
dok gelak sampai tergolek2 bawak kusi nie..wakakakakakaka...
bagus gak kak..
komen sambil gelak2 nie..haha
ya betul!!!
sardin pujaan hatiku..hahahaha.
miss hirose..
ReplyDeletesama2 kasih..
ok su,cuba jangan xcuba tau,
rugi kalau xcuba..
air jagong tu memang sedap..
cuma guna susu lebih la..
ala gulakn dalam catuan nie,so kita
beralih la ke susu plak..
ok su..
selamat mencuba yek..
teD\..
ReplyDeletehaha..
kt sini jek yang ada roti jala hijau..heeeee!
reen (m.s.f)..
ReplyDeleteya betul tu!!
sama2 kasih....
sayang eh..
kalau gitu u simpan jek wat kenangan..
hehehe...
QISFA ENTERPRISE..
ReplyDeletekat sini jek yg ada hijau2 nie..hehehe..
lapar eh..
haha...tahan yek..berbuka sat lagi...
salam perkenalan,mekasih sudi komen.
semalam dh hantar..td pun dh hantar jugak,
kalau lom dapat lagi bagi tau eh..
mekasih..
xsabau nk tunggu hadiah nye..
heeeee...
wahh kak...1st time kite tgk roti jala color hijau hehe :)
ReplyDeletewaaa....mkin lapa ni...mnduga iman btul tgk pic2 makanan tu!! haha~
sha pun pemalas nk buang kpla taugeh tu...tp xbuang mak bising plak~
slamat brbuka :)
Resepi tu kak dapat dari kakak kak yang berkawan dengan orang Melaka. Masa tu kak tak makan asam pedas neh...huhuhu. Tapi suami kak kata lebih sedap kalau tak letak...hehehe
ReplyDeletesha..
ReplyDeletehaha..ape nk wat sha..rewarna kuning dh habis..
terpaksalah bubuh warna yg ada..
ok la tu..
hehehehehe...jarang benonye org nk guna pewarna nie tok roti jala..kekekeke..
samalah ngan akk...
tp ada masa akk buang gak..
tp
tengoklah ape nk dimasak kn...kalau urap akk
buang ekor dia..
ok sha..
selamat berbuka!!!
kak sulela..
ReplyDeletehakhakhak....
hb akk pun x suka ke...kekekekekeke...
idah dok pikir nie..
cmne rasa dia ek..