Followers

Wednesday, August 12, 2009

BuAh DaRi LAmAN..

salam..
baca tajuk tu betul2 eh..kali nie buah lagi yek,,,, tetapi..
bukan dari ladang @ kebun yek,tapi dari laman...:)
Kat laman pun leh tanam pokok buah-buahan tau,caye x?
nak tau buah ape kali ini nak ku jadikan
tatapan semua?
ini dia..


Nielah dia buah yang aku maksudkan..buah naga..hubby petik dari laman..laman umah mak cik,kt umah mak cik nie,laman dia penuh dengan tanaman..mak cik aku sowang nie memang rajin menanam,hubby dia pun sama..kata orang tangan sejuk,sebab apa tau,depa punya tanaman semua menjadi...sejuk mata memandang.


Banyak sungguh pokok naga nie kat keliling umah mak cik..sungguh teliti mak cik jaga..hasilnya?....lumayan..sepokok dalam sepuluh biji,kalau dh keliling umah ditanamnye...x ke muai memakannye..

Tak rugi berbudi pada tanah.."kita berbudi dia berjasa.."..sorrylah,aku n my anakku x sabar2 nk makan itu buah..hehehe...kt situ gak aku bedal...nie first time aku makan buah naga yang mak cik aku tanam..sebelum nie aku xberkesempatan nak sampai umah mak cik time pokok tu berbuah..kali nie rezeki aku n anak2...

Bukan buah naga jek tau...ada pokok buah mata kucing..nie pun first time aku dapat makan buahnye...



Memetik sakan aku haritu..dapatlah bawak balik buah naga n buah mata kucing...sonok nengok pokok buah2han berbuah dengan lebatnye...sama petik sama makan...


Abah tanam pokok buah naga n pokok buah mata kucing gak tp x menjadi tuuu....kekekekeke....aku teringin plak nk makan buah naga yang isi dia putih...susah plak nak jumpa sekarang,madang jumpa yang merah jek..

Sape suka buah naga n buah mata kucing nie?...samalah kita!!:) wokeylah...malas nk ngomel panjang2...k wassalam....


******************************************************************


AWARD dari kak Fa'e & Hasue..

Mekacih bebanyak padamu ku ucapkan diatas penberian ini..walaupun award ini,ada yang pernah ku ambil,namun tetap kuterima jua.....

dari kak Fa'e..

dari Hasue...


"terimakasih daun keladi..kalau ada lagi, bagilah lagi yek!!"

Sesape nk award nie ambiklah yekkkk.....

36 comments:

  1. Salam...
    Idah, geram nyerrr tengok dragon fruit tuh... idah tolong le tanya baja apa yang makcik taruk ek...kat umah akak ada tanam tapi taknak jadi...kering je pokoknya, langsung takde tanda2 nak kuar buah...hehe

    ReplyDelete
  2. nak award i lebiu tuh. cam comel je
    hehehe
    muka x malu benor mintak

    ReplyDelete
  3. bestny dpt mkn dragon fruit free!!!
    nk gak!!!!!
    ni umh mkcik u ktne?
    ms my cik abang keje MERDITECH kn dia ad tnm pkok ni...dh bbuah pn...dpt la rasa sbji dua..sjuk tngn dia..tp lpas dia brenti..cm majuk je pkok tu...rindu kt wawan gakny..hikhikhik..nt kbun atas bkit tu kn i nk suh dia tanam dragon fruit la...huahuahua..

    ReplyDelete
  4. best le kak idah, takyah beli2 kat luar dah, dah ade tanam sniri lg senang kan ;)

    ReplyDelete
  5. kak c-idah,

    bestnyerrrrrrrrrrrrrrr..... sedapnyerrrrrrrr... seronok kan bila nak makan buah leh petik je.. hehhehe..;)

    ReplyDelete
  6. aku sampai ke sudah tak tahu nak makan buah naga ni.. ekekekekek.. x tau lah kenapa...?
    tp sempoi lah tanam buah2an kat laman.. org selalu tanam belakang rumah..
    cayalah...

    ReplyDelete
  7. fzi..

    akk yg nengok jek dh geram,
    idah yg p petik nie lglah geram kak..

    abah idah tanam pun xmenjadi la kak..
    mak cik idah hubby dia kalau menanam pokok buah
    mula sekali dia korek lubang tok masukkan
    dua tandan kelapa sawit..
    pas tu...
    biarkan dulu 2 hari...
    lepas dua hari baru tanam pokoknya..
    letak baja buah..

    mak cik idah bg petua..
    kalau belaian kita cukup kt pokok tu
    lagi bagus!!!

    cubalah kak..
    pas nie sebelum akk tanam,akk letak tandan kelapa sawit dulu..

    ReplyDelete
  8. lya...

    hai lya!!
    ambiklah dua2 sekali lya...

    dialu2 kn...
    ambik jgn xambik!..:)

    ReplyDelete
  9. reen (m.s.f)..

    memang best!!lagi2 i dapat makan yg frshhh!!
    petik sendiri lg...ngeeee

    i menggalakkn kalau laki u nk tanam
    pokok nie kt kebun atas bukit tuuu...

    t i anak beranak leh la tumpang makan
    buahnye....:)

    ReplyDelete
  10. ieda..

    betul ieda..xyah lagi nk beli2,
    jimat kos!
    bersih lagi suci gitu!
    hehe...

    ReplyDelete
  11. cikin..

    terlebih seronok la cikin...
    kalau boleh nk cabut sekali pokoknye bawak balik
    kekekekeke....

    teruja nengok pokok tu hidup subuq!

    ReplyDelete
  12. ted\...

    laaaaa...
    xpandai makan buah nie ke?
    samalah ngan goten..

    goten jek yg xpandai makan buah nie,
    kerana biji kecik2 tu ha..

    sedap tau buah nie..yum yum!!
    rugi xpandai makan..
    cubalah!

    ReplyDelete
  13. suke buah naga ni makan bile kuor kan dr peti ais... sedapppp

    ReplyDelete
  14. fazilzura...

    betu betul betul!!
    lagi sejuk lagi sedap!!

    ReplyDelete
  15. tulun tanam sama2 la..
    baru leh nikmati hasilny sama2..huahuahua...

    ReplyDelete
  16. reen (m.s.f)..

    boleh....!!

    tulun nengok..
    kikikiki...

    ReplyDelete
  17. reen (m.s.f)..

    hehehe..ala gurau2 jek!

    ReplyDelete
  18. ambbbboooiii... sakan noooo... makan free ni... sedapnyer buah naga dgn mata kucing tu... i like it... nyaaammm... nnnyyyaaammmm.... nnnyyyaaaammmm... tgh menikmati buah tampoi ni... jemput mkn...

    ReplyDelete
  19. alamak idah mana nak cari tandan kelapa sawit tuh... :))

    ReplyDelete
  20. 10..

    hehe...meh la masih ada sebijik lg dlm peti sejuk tu..
    ngeeeeee...

    wah!!dia pon makang buah gak eh...
    ok jp lg sampai....

    ReplyDelete
  21. fzi...

    laaaa...xde ke?
    tulah ramuan yg paling mujarab kak...

    ReplyDelete
  22. geramnya nengok dragon fruit tu...

    ReplyDelete
  23. ooohh
    mkn smbil berdiri eh..hehe
    tengok buah ni teringat mak sy
    mak sy suka buah ni :)

    ReplyDelete
  24. easza..

    memang geram!!!
    kalau boleh
    nk jek petik semua...

    fuhhhhh!!!!

    ReplyDelete
  25. jumana...

    jumana??
    hehe...

    sesekali makang berdiri..darurat xpe!
    kekekeke...

    mk jumana suka eh..samalah!..:)

    ReplyDelete
  26. bestnya dpt mkn buah...kt sini lmbt
    betul musim buahnya...

    klu sy ada kt sana, dah hbis sy
    mkn buah mata kucing tu..hehehe...suka
    sgt buah tu...

    ReplyDelete
  27. 2 buah drag0n f00d kan??
    cdap nyew..
    wat air p0wn sdap taw!!

    ReplyDelete
  28. sedapnyer buah naga..dalia suka sgt buah ni...post ke puchong leh...? hikhikhik...

    ReplyDelete
  29. kiki lala..

    mmmmm...besssssss!!!!
    yummy!!

    samalah kita,akk pun suka buah mata
    kucing..:)

    ReplyDelete
  30. Liez..

    a ah...dragon foot! :):)
    btl tu..
    wat air pun sodap!

    ReplyDelete
  31. DaliaLiyana..

    hehehehe,samalah kita!

    post eh?boleh..
    tp t takut tinggal kulit jek nanti..:)
    kekekeke...

    salam perkenalan yek..

    ReplyDelete
  32. C-Idah..

    kenapa anak mata, anak tekak ku kau deraaa c_idah....hu hu hu aku terseksa melihat mata kucing yg melayot-layot dan buah naga yg meron memeron...C_idahhhhhh nak sikkiiieettttttt..

    ReplyDelete
  33. akak_bieza..

    kekekekeke...
    mintak maap lah ye kak....xsengajeeeee!!!!
    sowwwweeeeyyyyy!!!

    dah habissss :(
    last mlm td makan sejuk2 lg...
    mmmmmmmm....sedaaapp!

    :):) ..............

    ReplyDelete
  34. si lampu neon..

    wow sedap la.....:)
    xpernah makan ke?

    ReplyDelete