Sorry aku lambat update...mlm lepas buka kuar jap ada hal..
sempat siapkan tag jek pas tu blk sambung wat lg..hahaha..
nie jumaat punya juadah berbuka..
hari2 dh makan nasi,so aku masak yang senang jek mee kari belacan..
jom layan mee kariku..
nilah bahan2 yang sempat hb belikan petang td
sebelum hb berangkat...hb outstation ok..esok baru balik
tp xtau kul bape sampai umah..

aku suka menumis hingga naik bau...kalau boleh satu umah
nak kasi bau..haha..pastu lepas menggelegak n cukup garam +
ajinomoto + gula + sedikit asam jawa ...aku matikan api
kemudian barulah masukkan segala ape yg nk di bubuh tu..
pas tu angkat letak kt tempat lain..n biarkan sampai nk berbuka..
kalau wat camtu..sayuq dalam keadaan fresh..barulah sedap makan..
dah lama x buat mee kari benonya...
amboi...kali nie aku wat kuahnye cukup pekat..masak main campak2 jek..sodap beb!!
wauuuu....memang pekat kuah dia aku wat tau..
siap mentong lagi aku mlm tadi..hehehe
ok sebagai hiasan cam biasa daun sop + bawang goreng +
telur rebus + limau sambal + sambal belacan..
penyedap dia korang nk tau ape?
tu ha..sambal belacannnn....adoiii..meleleh peloh wa cakap luuu..
x terliurrrr keeee????...heeeeeee..

bab laici nie jangan citerlah..semua anak2 aku suka,
lagi2 tang laicinya...pada aku..biarlah berbijik2 cam tu..
senang aku nk bagi2kn sowang bape bijik laici..hahha...
mengelakkan dari bercekau jek..yelah..
kalau dibagi2, kn selamat...
ahhhhhh... juadah paling simple coz hb xde..
naik retak perut dok menghirup kuah mee kari tu...
adoiiiiyaiiii...sok semestinya teringat2....
.....MEE KARI SAMBAL BELACAN.....
sedap hingga menjilat jariiii....:)
esok xtau ape nk masak lagi...dok pikiaq nie...
hari2 dok pikiaq ape nk masak tul x?
betul lah tuuu....
ada sesape teringin nk makan mee kari t watlah yek...hehe..
ok jumpa lagi sok...:)
sempat siapkan tag jek pas tu blk sambung wat lg..hahaha..
nie jumaat punya juadah berbuka..
hari2 dh makan nasi,so aku masak yang senang jek mee kari belacan..
jom layan mee kariku..

sebelum hb berangkat...hb outstation ok..esok baru balik
tp xtau kul bape sampai umah..


nak kasi bau..haha..pastu lepas menggelegak n cukup garam +
ajinomoto + gula + sedikit asam jawa ...aku matikan api
kemudian barulah masukkan segala ape yg nk di bubuh tu..
pas tu angkat letak kt tempat lain..n biarkan sampai nk berbuka..
kalau wat camtu..sayuq dalam keadaan fresh..barulah sedap makan..
dah lama x buat mee kari benonya...
amboi...kali nie aku wat kuahnye cukup pekat..masak main campak2 jek..sodap beb!!

siap mentong lagi aku mlm tadi..hehehe
ok sebagai hiasan cam biasa daun sop + bawang goreng +
telur rebus + limau sambal + sambal belacan..
penyedap dia korang nk tau ape?
tu ha..sambal belacannnn....adoiii..meleleh peloh wa cakap luuu..
x terliurrrr keeee????...heeeeeee..


lagi2 tang laicinya...pada aku..biarlah berbijik2 cam tu..
senang aku nk bagi2kn sowang bape bijik laici..hahha...
mengelakkan dari bercekau jek..yelah..
kalau dibagi2, kn selamat...
ahhhhhh... juadah paling simple coz hb xde..
naik retak perut dok menghirup kuah mee kari tu...
adoiiiiyaiiii...sok semestinya teringat2....
.....MEE KARI SAMBAL BELACAN.....
sedap hingga menjilat jariiii....:)
esok xtau ape nk masak lagi...dok pikiaq nie...
hari2 dok pikiaq ape nk masak tul x?
betul lah tuuu....
ada sesape teringin nk makan mee kari t watlah yek...hehe..
ok jumpa lagi sok...:)
suka tang laici tue..hu3
ReplyDeletemee kari belacan??
ReplyDeletex penah mkn
tp cam masyukkk je
nak sketttttttt
da meleleh2 da ni air liur..hahahah
ReplyDeleteperghh pekatnye da rupe mee rebut lak..hiks
azuan..
ReplyDeletesamalah ngan anak2 akk..laici3x...haha..
lya..
ReplyDeleteala lya..mee kari makan ngan sambal; belacan..
tu yang akk habaq mee kari belacan..
makan dengan sambal belacan bertambah
sodap!!!
mumYaeesh..
ReplyDeletemeleleh yek..ingat x meleleh td..
hehehe..
mekasih kak sudi komen kt sini..
salam kenal yek..
selamat berpuasa!!
mentong!! ekekekekke... perkataan org jowo ni kan...
ReplyDeletemakan kali ke dua dan seterusnya... hehhehehe
salam kenal dari kak gerau. Wah sedap memang nampak mee kari tu.
ReplyDeleteamboi... sedapnya mee kari tu... rajin sungguh kak idah ni... buah laici paberet org tu...
ReplyDeleteguLp~. . Laici ite. .
ReplyDeletetED\..
ReplyDeleteooooo,gelak eh!
haaaa..tau pun maknanya..
anak jowolah katakn..kekekekeke
pandai!!
geranggebang..
ReplyDeletesalam kak gerau..
selamat berpuasa kak,mekasih sudi komen
kat sini kak..
ya allah kak,memang sedap..haha,puji diri sendiri
kekeke...
lagi2 makan dgn sambal belacan..
menitik peluh kak makan..heeee.
10..
ReplyDeletehai aten..
kenalah rajin aten,kalau x anak2 nk buka ape..
x kn nk buka mulut jek..ekekeke..
amboi!!!buahnye je ke?air dia nk campak mana?
ngeeee..
mintang_telip2..
ReplyDeleteamboi!!!
pantang tengok eh...posa2!!
Abgdin ingatkan Mee Bandung la...
ReplyDeleteMee Bandung Muar sedap...
C-Idah buatkan ye....
abg din..
ReplyDeleteooo..mengidam mee bandung eh?
ok..
boleh2!!
bk sini alamat..t idah poskan..kekekeke
wow!!..
ReplyDeletelen kali tapau la..huahuahua..
reen (m.s.f)..
ReplyDeletehehe..
insyaallah..
wahh kak...mee kari mmg mletup!!
ReplyDeletebaik akk buat buku resipi, msti mletup gak hehe
best2 mnum laici, lg sdp buat bandung cmpur laici..:)
slamat brbuka :)
sha..
ReplyDeletehahahaha..
wt buku eh..boleh,tp....
nanti chef wan xleh cari makan lagi lah gamaknye..
wakakakakakaka...
xpelah...jd chef kt blog sendiri pun oklah...
haha..
ok selamat berbuka!!