Followers

Thursday, August 27, 2009

HaDIaH DarI mY FollOweR..

Hai semua!!!jumpa lg kita hari ini..heeee
jom skodeng hadiah dr QISFA ENTERPRISE nak x?ok,
hadiah nie khas untuk aku, coz a
ku jd follower ke 2 terawal
di blog dia!!...hanya follower k
e 3 terawal sahaja yg dapat ok..hehe...mekasih aten eh...akan ku semadikan- nye di almariku..
hadiah nie sampai dengan selamatnya pd tengahari
td..hb yg ambik..posma
n dtg umh daa...
kalau dh fragile tu tau2 jelah eh ape...
nilah mendanya....comel jek flower cupnye..mekasih!!opsss!!bukan nie jek..ada lagi satu bungkusan lah..
uiiiiii..dapat ikan pekasam resipi ibunda tuu...produk bumiputera islam ok...sepeket rm 3.00...tp aku dapat free..hehe,ikan pekasam nie datang jauh dr kulim kedah nun disana...sesapa yg suka makan ikan pekasam nie,sila2 lah ke blog aten yek..
http://qisfa2009.blogspot.com
suke2 jek aku promote ek..haha..ma
nelah taukn ada yg mengidam ke bolehla p jengok kesana,leh la tanye2 ap yg patut..
mekasih aten....comel jek cup tu...

##########################################

kita beralih arah ke juadah aku pd hari ini ok...
ikan pekasam punya pasal, aku dok ma
sak lauk tumis bening kentang ekekeke...makanan saje..haha..
kerana ikan pekasamm
u aten hahahahaha...

dh lauk bening nie mestilah ada sambal belacan..tul x?

tuu diaaaa,sambal belacan + ulam timun + ikan pekasam + limau sambal.....ya ammpuuunn..xdapek den nk kato..pehhh!!berasap telingo den!
rupanye ikan pekasam nie, xmasin ek..ingat masin,ok la rasa ikan tu,cuma aku xbiasa makan kan..agak
2 aten boleh x ikan pekasam nie kita masak lomak cili padi ek?..habaq maii!hehe..
Ok...now!aku nk habaq menu
terbaru aku,first time wat..
teringin nk makan boyat..lya dok hab
aq sodap gilerr babun jek pasal boyat nie..sapelah leh tahan kn..so aku cuba wat td..
amin....menjadilah...ekeke
ke..suka siuuuttt!!!
tepung sagu + air + secubit garam.
aku wt nie tepung sagunye 3senduk nasi jek,air secawan n secubit garam,kasi itu tepung ada rasa wokeyy..
pastu godeh2 dengan api yg kecik sahaja..godeh sampai putih gebuzzzzzz..wahahaha..in
gat sampai putih...
lepas dh putih gebuzzz...angkat n sediakan air masak yek..
air tu untuk kita rendamkn si boyat nie..kautlah dgn sudu..pas tu masukkan kedlm air tersebut..lya
cakap..tujuannye adalah untuk mengelakkan daripada boyat tu melekat..betul3x!

nie lah rupa boyat ku didalam air..cara makan dia,bancuh santan dgn air suam + air gula + air batu=wauuu!!

nie rupa dari dekat boyat ku..lagi sedap + air batu @ sejukkan terlebih dahulu....ya allah lya...memang sedap banget!!!lagi sejuk lagi sedap!!malatop!!..suka daku memakannye....huahuahua.
MENU KE DUA...
roti john berintikan telur..
bahan2nya:
telur + bawang + lada besar + mayonis.
gaul rata bahan2 tersebut..jgn lupa bub
uh la garam sikit masa goreng telur tu.
ni kalau xnak pedas...
ni kalau nk lg mantop...tambahlah sos...
anak2 kejar nie dulu masa berbuka..hahaha,bau jek derang dh x tahan..lebih roti semalam tuuu ingat x?..nielah yg anak aku paling suka!!!!!...
dh nk berbuka td aku masukkan dlm aven,kasi panas..fuhhh!!
lagi sodap!!x caye?..kalau x c
aye wtlah sendiri...ngeee..
air berbuka hari ini..
soya + cincau...baru hari ini ku mendapat...errrgggkkk!!
alhamdulillah.....

rezeki untuk hari ini....ok...untuk lya..tag tu t akk wat eh..:)
ok semua selamat mencuba!!

32 comments:

  1. gle la blogger.. mcm2 pesen.. kagum lak pkcik d cni..

    n sedapnye juadah2..mleleh2 ayer liyur..huuu

    ReplyDelete
  2. salam kenal dari brunei....wah meriah nye blog ...wah kite tertarik ngan boyat tu...heheheh....kalau kat brunei ni tu makanan tradisi ...kite panggil..(AMBUYAT)- ape yang menarik cara buat, makan dan bahan nye tu lain benor ngan kite kat sini....menarik....tak pernah kite tengok pulak "buyat" berendam tu....
    hehehe.....sudi2 le yea jemput ke blog kite yang tak seberapa.....heheheh....http://smaya1709.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. besh nyew!!
    xpenah dpt present dr bl0gger len..
    jelez ny..
    hehehe...

    papew p0wn,
    akk mmg sukew msk!

    ReplyDelete
  4. Fahim'n Alin..

    salam jejaka jamboo..heee
    mekasih sudi komen,

    gle berbuka lah...kahkahkahkahkha..
    meleleh???
    ya ampunnn!!cepat2 lap air liur tu..hissssh..

    haha...

    ReplyDelete
  5. yatie@smaya1709..

    salam kenal dari malaysia!!!
    meriah meriah!!heeee...

    makanan tradisi ye..idah pun xtau yatie,
    ni pun first time wat n makan..sebelum nie memang xpernah makan pun...

    boyat jadi ambuyat....mmmmmm,info baru nie..:)
    berendam tu coz mengelakkan dr melekat jek yatie..

    ooooo..cara makan berbeza eh.
    camnie bolehla korek rahsia org dari brunei ek..
    hihihihi...

    selamat berpuasa yetie!!!
    mekasih sudi singgah kemari..

    ReplyDelete
  6. liez..

    hai liez!!!
    wahhhh..jelezzzzz nampak..hakhakhak..

    mestilah suka masak..
    kalau x camnelah anak2 nk makan..

    mekasih liez..bzy ngan study pn
    masih sempat jengok blog akk..tq2!!

    ReplyDelete
  7. tahnniah
    anak murid boyat ku berjaya menghasilkan boyat
    tahniah2
    sila ambil hadiah di kaunter penrtanyaan
    hehehhee

    ReplyDelete
  8. salam idah......wah pestaim saya dengar pasal 'boyat' ni......nmpk cam sedap ek.......

    saya mmng tk penah makan mende ni.....jmpa pun tk penah.......mngkin die ade nama lain kot.....

    ReplyDelete
  9. Salam kak... lama xkomen... ehekzzz.. rupanya kat tpt akak namanya boyat yeee... tp agak pelik lak mkn ngn air manis... naper akak wat dia bulat2? heeee... klu kat swak sini, kita org panggil LINUT. kat sini glamer mkn dgr sambal belacan... tp adik xpandai mkn... geliii... sedap2 je menu akak mkn utk bukak puasa... kat swak bukak puasa kita panggil SUNGKEY... ehekzzz...

    ReplyDelete
  10. wah buat jgk boyat nyer..nmpk cam air cendol..sodap nyer..tolan air liur jo la den...hehehe

    ReplyDelete
  11. sedap nampak boyat tu...kalau campoq dengan cendoi tak leh ka...

    ReplyDelete
  12. sedapnye boyat tu
    nnt aku nk try buat la

    ReplyDelete
  13. c-idah...hotdog telo tu nampak sodap..tgk cam senang nak buat..akak nak trylah :D

    ikan pekasam...akak penah makan dia tak masin sgt..kalau yg baru-baru tu sedap lah makan dah lama tu rasa kureng skit.

    tak sumer org pandai buat ikan pekasam nih..

    boyat tu mesti rasa cam kenyal kenyal skit kan?

    ReplyDelete
  14. wah sdpnyer....meleleh air liur nih

    ReplyDelete
  15. 1sttime dengar menu boyat.. dari mana asalnya kuih tu? erk!kuih ke?

    ReplyDelete
  16. gugugu!! beshhnyer dapat hadiah kak c-idah! nak gak! hehehe!! ;p

    ReplyDelete
  17. waah jd follower pun dpt adiah??
    beshnye...

    kak ida ni mmg meletop la..
    pandai masak la..suke2..

    nti nk cube gak la wat roti john..
    terliur da ni..hehhe

    ReplyDelete
  18. best dpt pezen weh..
    i pn tngah tnggu pezen from smone ni..

    x pnah mkn la boyat tu..ne dpt resepi/

    len ar roti john u...

    ReplyDelete
  19. salam..
    wah.. sedapnye juadah2 ntuk berbuka tu.. membuka selera di hati kecil ini.. arini berbuka apa plak.. (^__^)

    ReplyDelete
  20. lya..

    macih tok guruku..kui3x...
    sat lg nk p kaunter la nie..tp nk p
    kaunter mane????
    giant ke jusco..wakakakakak...

    ReplyDelete
  21. mimie loma..

    salam mie,sedap cubalah..
    smalah idah pun xpernah makan gak,
    nie pertama kali wat n rasa..

    lain tempat lain nama mie..

    ReplyDelete
  22. embun_malam..

    amboi...lama menyepi nie sal?p mana?haha..
    rindu sesangat nie.....uwaaaaa...

    entahlah..akk pun pertama kali wat nie,
    sedaplah..

    oooo..org srwk panggil linut eh..
    macam2 nama ek boyat nie..

    makan ngan sambal belacan?
    ye ke?ape rasa ek?pelik tu!
    makan cecah cm tu je ke?
    haha...
    macam2 kn..
    lain tempat lain cara makannye..

    ok...selamat SUNGEY!!!!

    ReplyDelete
  23. odah..

    semestinya...
    dak along tu dok kata sedap jek..
    tak tahan wooooo...

    tp memang sodap lah odah..
    test jgn x test..

    ReplyDelete
  24. alimaz..

    campoq ngan cendol pun sodap kot kak..

    ReplyDelete
  25. syana..

    wat syana jgn x wat..
    nak sodap lg campuq gula sikit..
    kasi manis..

    ReplyDelete
  26. akak_bieza..

    hotdog a.k.a roti john..
    hehe..
    sedap kak!watnye pun senanglah sesangat..

    anak2 idah suka glerr...

    first time makan ikan tu kak..
    a ah kak..
    boyat tu kenyal2..
    pernah makan ke kak?

    ReplyDelete
  27. noor..

    meleleh???
    kasi lap itu air liur..cepat2!!
    hahhahahaha...

    salam kenal noor..
    mekasih sudi singgah n komen ye..
    selamat berpuasa...

    ReplyDelete
  28. tED\..

    a.k.a pengat la senang citer..
    info bagi tau..makanan nie dr melaka..
    pernah makan ke?

    ReplyDelete
  29. ieda LUV sham..

    nk gak ke?...hehehehe
    bak sini alamat t akk bg..cepat2...

    ReplyDelete
  30. miss hirose..

    rojoki tu namanye..hehehehe
    wah!!malatop gitu haha..

    memang pandai macak pon(masuk bakul angkat sendiri)kekekeke...

    ok t cuba tau..
    jangan xcuba..
    selamat mencuba yek!!!!

    ReplyDelete
  31. reen (m.s.f)..

    tengah tunggu hadiah gak ke?...hohhooooo..

    i pun xpernah makan..nie pertama kali makan n wat,
    biaselah,dok merayap jek kejenya kt blog sesape..
    dapatlah resepi nie...

    ok la tu..roti jhn i..
    lain dari yg lain..i kn pandai menolah..
    hikhikhik....
    ok x?ngeh ngeh ngeh....

    ReplyDelete
  32. fa'arihin..

    membuka selera hati kecil eh..hehehehe

    hari nie nk buka mee kari lah...
    jeng jeng jeng!!!

    ok..selamat berbuka!!!

    ReplyDelete